Nestevaluatie

De vereniging organiseert één keer per jaar, meestal in april, een nestevaluatie. Voor deelname aan dit evenement worden alle heidewachtels uitgenodigd die in dat jaar tussen de 12 en 24 maanden oud zijn en gefokt volgens het verenigingsfokreglement van de Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers. De fokker van het nest moet in het jaar waarin de nestevaluatie plaatsvindt, lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers. Beide ouderdieren van het nest worden eveneens uitgenodigd.
Van de  fokker wordt verwacht dat die de uitnodigingsmail doorstuurt naar pupkopers en dekreueigenaar. Fokker, dekreueigenaar en pupeigenaar vullen het voor hen bestemde formulier in bij de aanmelding. Koppelingen naar de betreffende formulieren staan in de uitnodigingsmail.
In de uitnodigingsmail staat ook de datum tot wanneer men kan aanmelden. Na die datum is het om organisatorische redenen niet mogelijk een hond aan te melden.

Een heidewachtel die op de dag van een nestevaluatie aan eerder genoemde leeftijdseis voldoet en waarvan de fokker geen lid is van de vereniging, kan zich melden worden voor deelname aan de nestevaluatie. De eigenaar moet lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers en dient zelf voor aanmelding te zorgen bij het bestuurslid dat de nestevaluatie verzorgt.
Een eigenaar van een in deze periode in Nederland geïmporteerde heidewachtel kan zich aanmelden voor een individuele keuring van zijn heidewachtel. Deze eigenaar moet lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers en dient zelf voor aanmelding te zorgen bij het bestuurslid dat de nestevaluatie verzorgt.
Het doel van de nestevaluatie is een overzicht te krijgen over de fokresultaten die uit bepaalde combinaties zijn geboren, zodat een fokker een advies kan worden gegeven of een combinatie nogmaals kan worden gedaan of misschien beter niet. Er wordt gekeurd door voor in ons ras gespecialiseerde keurmeesters. Er wordt door de keurmeesters gekeken naar uiterlijke kenmerken én het gedrag van zowel iedere hond apart als het hele nest. De dag heeft niet het karakter van een show, er worden dus geen kwalificaties verleend. Tevens biedt deze dag aan de eigenaren de mogelijkheid kennis te maken met onze vereniging.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this