Om volgens de regels van de vereniging te fokken zijn een aantal zaken vastgelegd in het verenigingsfokreglement. De meest recente versie van het verenigingsfokreglement zijn te vinden bij 'downloads fokkerij'.
Zowel reu, teef als combinatie moeten voldoen aan eisen met betrekking tot gezondheid, gedrag, werkeigenschappen en exterieur. Alleen gezonde heidewachtels met rastypisch gedrag, jachtpassie en uiterlijke kenmerken die voldoen aan de rasstandaard zijn geschikt om ingezet te worden voor de fokkerij.
De doelstelling van fokken binnen de rasvereniging is niet vermeerderen, maar behouden en waar nodig en mogelijk verbeteren van de kwaliteit van de heidewachtelpopulatie.
Als een heidewachtelreu fokgeschikt is verklaard als dekreu, kunnen gegevens van de reu vermeld worden op de dekreuenlijst. Door plaatsing van de reu op de dekreuenlijst verklaart de eigenaar zich aan de regels van het verenigingsfokreglement te houden. Fokkers kunnen contact met de eigenaar opnemen over een mogelijke dekking.
Als een heidewachtelteef fokgeschikt is verklaard als fokteef, kan de eigenaar besluiten een nestje te fokken. Daar komt heel wat bij kijken. Het is belangrijk zich er vooraf grondig in te verdiepen. Om te beginnen de regelgeving van de Raad van Beheer, die aan voortdurende verandering onderhevig is en waarvan altijd de meest actuele versie moet worden geraadpleegd.
De impact van dracht, geboorte en opgroeien van een nest heeft op de heidewachtel, en op het gezin is groot. Gelukkig is de heidewachtel een gezond en normaal gebouwd ras, waardoor in de meeste gevallen een dekking, dracht en bevalling op een natuurlijke manier zal plaatsvinden. Meestal worden gezonde nesten geboren van gemiddeld 6-7 pups, die voorspoedig opgroeien en naar blije nieuwe eigenaren gaan. Het kan soms anders lopen. Daar moet iedere eigenaar die besluit te gaan fokken zich goed bewust van zijn. Een gedegen voorbereiding is van groot belang. Overal in het land zijn speciale cursussen voor fokkers. Dat is zeker geen overbodige luxe. Een goed contact met ervaren fokkers kan een enorme steun in de rug zijn. Natuurlijk is het bestuur van de vereniging altijd bereid u met raad en daad bij te staan.